lauantai 2. huhtikuuta 2011

Sadepäivän löytöjä

Oli yksi päivä lämmintä ja heti ukkostaa! Taivas mylvi myöhään eilen illalla, onneksi oli jo turvallisesti peiton alla.

Vettä satoi myös aamulla ja lämpömittari näytti +15 C. Menin aamiaiselle yhdeksän jälkeen ja jälleen olin iloinen tästä hotellista. Eipä tarvinnut heti aamusta lähteä sateeseen hakemaan aamupalaa. Aamupalan jälkeen sovin myös hotellin isännän kanssa huomisesta. Olin tehnyt päätökseni jatkon suhteen ja olin siis sunnuntaiaamuna aikaisin lähdössä jatkamaan matkaa. Sovin, että tulen myöhemmin iltapäivällä maksamaan huoneen jo valmiiksi ja isäntä soitti minulle taksin aamuksi.

Huomenna siis klo 7.00 taksi noutaa minut hotellilta ja vie satamaan. Ehdin hyvin klo 8.00 lähtevään laivaan. Toivottavasti!!! :-)

Aamupalan jälkeen vietin aikaa huoneessani lueskellen ja blogia kirjoitellen. Vettä tuli koko ajan, kunnes n. klo 13 aikoihin sade lakkasi. Pukeuduin lämpimästi, otin sateenvarjon mukaan ja lähdin kylälle. Kävin nostamassa rahaa automaatista, ostin lipun aamun laivaan ja koska taas alkoi sataa toteutin suunnitelmani sadepäivän varalle: menin museoon.

Firassa on yksi Kreikan tärkeimmiksi luokitelluista esihistoriallisista museoista: Museum of Prehistoric Thira. Museossa on esillä Akrotirin arkeologisilta kaivauksilta löytyneitä esineitä. Lisätietoa museosta löytyy googlaamallla ja mm. linkistä:

http://www.santorini.com/museums/prehistoric_museum.htm

Museossa on esillä mm. vanha kylpyamme, uuni (ts. ikiaikainen grilli) ja puusta veistetty kolmijalkainen pieni pöytä (kuvissa).








Uskomatonta miten 17. vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua voi löytyä esine joka voisi hyvin olla reilun sadan vuoden takaa, siis tyylinsä puolesta. Minähän en tiedä mitään taiteesta tai antiikista, joten en tosiaakaan olisi osannu ajoittaa pöytää niin kauas, jos olisin siitä vain kuvan nähnyt.






Lisäksi museossa on kaivauksilta löytyneitä seinämaalauksia, jotka ovat todella hienoja. Se on vähän niinkuin että "siitä se ajatus sitten lähti" :-)




Ja tietenkin kippoja ja kuppoja jos jonkin sorttisia. Tietenkin pääasiassa ruuan valmistukseen, tarjoiluun ja säilömiseen liittyen.

















Esineet ovat selkeästi ja hyvin havainnoitavalla tavalla esillä ja lisäksi todella hyvin merkitty. Kyltitys museossa on siis informatiivinen ja kattava, englanniksi ja kreikaksi.























Lisäksi kyllä esillä olleet laavakiveen fossilisoituneet oliivipuun lehdet about 60 000 vuoden takaa pysäyttivät miettimään millainen pikku pätkä se oma elämä sitten onkaan.... Ja millainen jälki minusta ja aikalaisistani jää? On sanottu, että se mitä nettiin lataat tai julkaiset, pysyy aina siellä. Onko niin että nämä blogit ja feisbuukkaukset ovat meidän tulevia fossiilejamme ja "seinämaalauksiamme" joita joku (ehkäpä korkeampi äly) joskus 50 000 vuoden päästä löytää bittiavaruudesta ja tutkii?

Museo sijaitsee Firassa taksiasemaa vastapäätä ja on auki tiistai - sunnuntai klo 8.30 - 15.00. Sisäänpääsymaksu on 3 euroa. Valokuvien ottamista ei kielletty, mutta en käyttäisi salamaa, ainakaan seinämaalausten kohdalla.

Museon jälkeen oli sopivasti nälkä ja kävin Obelixista hakemassa Gyros pitan ja Cokiksen (yht. 3,5 e) lounaaksi. Nami nami! Hyvää ja edullista murkinaa. Muuten täällä Santorinilla on kyllä mennyt enemmän rahaa kuin suunnittelin, vaikka korkean hintatason tiesinkin. Majoitus oli suht edullinen (30 e / yö) kun ottaa huomioon että aamupala kuuluu hintaan. Vastaavat aamupalat tavernoissa ovat n. 6 - 9 euroa. Toisaalta hotellilla ei ole kuljetusta satamasta joten taksi (15 euroa / suunta) lisää kustannuksia.

Kahviloiden ja ravintoloiden hinnat ovat noin 10-20 % korkeampia kuin muualla saarilla ja tietenkin mitä parempi näköala, sen kovemmat hinnat. Auton vuokrauksista ym. en tiedä kun en harrasta. Paikallisbussit olivat kohteesta riippuen 1,60 - 2,30 e / suunta.

Illalla kävin vielä istumassa hetken lempikahvilassani Crepperie Cornerissa, jossa on ystävällinen palvelu, kohtuulliset hinnat ja tietenkin langaton nettiyhteys. Corner on erikoistunut makeisiin herkkuihin kuten täytettyihin vohveleihin, jäätelö- ja hedelmäannoksiin. Voin lämpimästi suositella paikkaa!

Santorinin visiittini viimeisen illallisen päätin mennä syömään Taverna Nikolasiin. Paikan hyvä palvelu ja ruoka olivat edellisellä kerralla tehneet minuun vaikutuksen. Mutta siitä illallisesta syntyikin sitten ihan oma juttunsa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti